3 причини защо зъболекарските услуги са скъпи

Счетоводни услуги

3 причини защо зъболекарските услуги са скъпи

Стоматологичното обслужване винаги е било и си остава една сравнително доста скъпа услуга, която не всеки може да си позволи. Причината за това обаче не се крие в някакви безумно големи хонорари на стоматолозите.

Защо стоматологичните услуги са скъпи - 3 причини

Причината, поради която се повишава цената на зъболекарските услуги, не е някаква приумица, а си има много ясно и точно обяснение. Ето какво се крие зад това:

1. Заради скъпата техника

Макар и зъболекарите често да биват обвинявани за това, че взимат от своите пациенти много високи такси при посещение, всъщност, причината за това е фактът, че зъболекарите използват в своята работа изключително скъпа техника.

Тя трябва да се изплати в рамките на определен период от време, а вноските за нейното погасяване съответно идват от таксите, които зъболекарите взимат от своите пациенти.

Ето защо задача на счетоводителя е да изчисли за какъв период от време техниката трябва да се изплати, а също така и за колко време трябва да се акумулира ресурс, който в случай на нужда да е достатъчен за закупуване на нова.

Това се усеща като тежест от пациентите, но е факт, че подобен ефект усещат и зъболекарите, когато се заговори за закупуване на нова техника. 

2. Заради скъпите материали

Самите материали, които зъболекарите използват в своята ежедневна трудова дейност много често са изключително скъпи и формират доста сериозна част от цялата цена на продукта.

Това налага те да се калкулират в услугите, които зъболекарят предлага. Това трябва да стане по възможно най-безболезнен начин и без да се натоварват прекалено потребителите.

Това може да се направи по различен начин, като решение на самия счетоводител е дали да калкулира даден по-скъп материал към цената на услугата, която този материал касае или желае да разпредели неговата тежест и между други услуги, които традиционно имат по-ниска стойност.

3. Заради постоянните промени

Цените на материалите, които се използват в стоматологичната практика, непрекъснато се променят и това се случва доста бързо. Имайки предвид това, тези промени трябва с голяма скорост да се калкулират.

Те трябва да се имат предвид в образуването на цените на услугите в обслужването на пациенти, а отговорността на счетоводителя тук не е никак малка. Една малка грешка от негова страна и един малък пропуск могат да доведат до сериозно увеличение на задълженията на зъболекарската практика.

Ролята на счетоводството

Ако трябва да бъдем напълно обективни, реално погледнато, счетоводителят има за задача единствено да обработва документите, които стоматологичната практика му предава.

Разликата обаче между отделните случаи е доста голяма. Както вече не веднъж подметнахме и на предишните редове, ролята на счетоводството за определянето цената на стоматологичните услуги е доста голяма.

Макар и управителят да решава сам какви да са цените на услугите, именно счетоводителят може и трябва да му посочи евентуални неточности, несъответствия и да го консултира за това как да извърши по-добре своята дейност. Тук има обаче и няколко важни момента:

1. Мнението на счетоводителя няма задължителен характер

Управителят решава, а счетоводната кантора може единствено да го консултира за да може да вземе по-оптимално решение в случая.

2. Счетоводителя не е наясно с плановете за развитие на кабинета

Според това какви са плановете за развитие на стоматологичната практика, зъболекарят и управител на дружеството може да прецени сам как да действа и каква политика да предприеме.

3. Не винаги решението на зъболекарската практика е практично

Твърде възможно е понякога зъболекарския кабинет да извършва услуги на необичайно ниски цени, което се прави с цел привличане на клиентела. По този начин практиката може да понесе временни загуби, които обаче са напълно съзнаелни и целеви. Подобна политика не би била добре прието от нито един счетоводител, но като практика е масово явление.





{START_COUNTER}